Hlavní stránka Nabídka Schémata Software Diskuze Kontakt English
Archiv diskuzí od roku 2005

Konstrukce antén

Zpět na seznam diskuzí

honza, 16. května 2008, 18:38
umisteni anteny - Reagovat

zdravim vsechny...mam dotaz jestli ma nejake nevyhody kdyz dam antenu pod strechu...zmenseni vykonu a pod...diky za odpovedi :)
Anonym, 30. června 2008, 17:57
učinnost anteny - Reagovat

zdravím, mam takový dotaz, pro profíky možna stupidní ale snad se neco dozvím, když jsem používal antenu gp ,před nejakou dobou, opět jsem ji vytáhl zapojil a vyladil, mam problém že nevím jestli antena ma nějaky výkon protože dosah vysílače je dost malý a ten smaší 4W,používam kabel RG58U protože jiny 50 ohm není, ale na vzdalenost antena vysílač je 6m dlouhy, slyšel jsem že pry ma vliv delka kabelu na určitou frekvenci, jak to poznat a jak se pozná správná délka,dá se to nejak vypočítat,? PSV metr mi ukazuje jinak dobrou hodnotu ale přesto nemužu zvyšit dosah oproti lonskému roku,dekuju za odpovedi
Anonym, 30. června 2008, 18:46
učinnost anteny - Reagovat

jinak antena není nikde přerušena
David Liška, 30. června 2008, 19:21, 77.48.21.114

Zdání klame.
Honza, 30. června 2008, 21:09
Re: učinnost anteny - Reagovat

Při použití kabelu o odlišné impedanci od zbytku vybavení lze volbou vhodné délky kabelu potlačit vliv nepřizpůsobení (kabel musí mít délku v násobcích vlnové délky zkrácenou o činitel zkrácení). Ve tvém případě by toto patrně nepřineslo žádný efekt.
Anonym, 13. července 2008, 17:31
GP 1/4 - Reagovat

skázím tim něco když antenu GP 1/4 trochu upravím tak že zadní protiváhy co jsou směrem ke stěně baráku ohnu svisle nahoru skoro rovnoběžně se zářičem a pod nějakým sklonem do boků ? co tím získám nebo naopak skazím ? pro ty co přesně neví co mam na mysli je odkaz na obrázek : http://uloz.to/573654/antena.GIF
Disney, 13. července 2008, 23:29, 62.168.93.111
Re: GP 1/4 - Reagovat

Mno, tak myslím, že nikdo tady Ti jenom tak z fleku neřekne, co vlastně tím ohnutím vzhůru způsobíš. Možná je Tvoje domněnka správná... ale mám pocit že moc ne. Každopádně co bych udělal je - hodil to do nějakého anténního simulátoru a tam to ověřil. Sám jsem takový použitelný simulátor, navzdory všem snahám, dosud neobjevil. Snad někdo jiný... ?
Disney, 13. července 2008, 23:33, 62.168.93.111
Re: GP 1/4 - Reagovat

Jo, jinak na to, aby Ti signál šel jenom jedním směrem, se třeba v CB používá anténa typu "Bumerang" - to je jakoby čtvrtka (?) ale má jenom jednu protiváhu místo tří (resp. čtyř). Anténa má pak výrazně vyšší zisk v tom směru, kde je protiváha. Možná to by bylo pro Tebe lepší řešení.
Anonym, 14. července 2008, 00:32
Re: Re: GP 1/4 - Reagovat

dekuji ,antenní simulátor jsem hodněkrát skoušel na internetu hledat ale zatím jsem nenašel ani nevím kde hledat,no uvažju že to s tou antenou skusím ale bojim se že tim poškodím koncový stupen, nevím ...
janp, 17. srpna 2008, 09:12, 83.240.84.183
CB 1/4 - Reagovat

Pokud ti antena fungovala, hledej chybu v kabelech a konektorech- zlomeni jadra, ohyb stineni, voda... Pokud chces smerovku, zkus spis dipol, ale jednoducha GP je treba obracene Y, jak je videt obcas na starych STS. Zaric a dve radialy, ten tvuj navrh je trosku divocina.
Jan16, 23. listopadu 2008, 14:15, 78.108.96.1
Výroba jednoduché antény pro CB - Reagovat

Zdravim. Dostalo se mi do rukou tohle CBčko, bohužel jsem ještě nikdy neměl tu čest takovéhle zařízení obsluhovat, proto bych potřeboval pár rad pro začátek. Na předním panelu, jsou nějaké ty ovládací prvky, některé jsem pochopil, k čemu slouží, jiné bohužel nemám tušení, na co jsou. Třeba spínač označený jako "CH9", nebo potenciometr označený jako "SQL". Dlší věc, kterou k tomu nemám, je anténa. Jakou byste doporučili? (nebude se nic kupovat) - stačí mi nějaká jednoduchá na vyrobení, abych to mohl vyzkoušet, zdali to funguje. Výkon toho CBčka by měl být kolem 4W.
Jelikož nemám žádné 12V baterie na napájení, nebude vadit, když k napájení použiji uzemněný zdroj? (třeba ATX z kompu)
Je to Dragon ELIX CB-407.
Na některé otázky mi již odborníci odjinud poradili. Na co je kanál p vím (tísňová volání prý), SQL je šumová brána. Zbývá tedy jak se to má s tím zdrojem, a nějaká jednoduchá anténa. Nechce se mi kvůli tomu, abych si jentak zavysílal 5 minut odpoledne, kupovat profi anténu, nebo vyrábět nějaký mostr kolos anténu, kterou stejně použiju tak jednou za měsíc maximálně.
Dík moc, Honza
Předem dík moc, v těhle věcech se nevyznám
stano, 4. prosince 2008, 12:47, 213.151.202.193
kolinear - Reagovat

co si mislite o kolinearnej antene ze vraj ma zisk az 5db a vysiela kruhovo skusal niekto na vkv???
jíra, 17. prosince 2008, 21:02, 89.102.71.96
konstrukce antén - Reagovat

Prosím ví někdo zda má"kulička" na konci prutové antény jinou funkci než ochranu oka? Moc dekuji.
Honza, 18. prosince 2008, 09:40
Re: konstrukce antén - Reagovat

Nemá.
jopo, 15. ledna 2009, 15:22, 213.151.202.193
dve sfazovane dipoli - Reagovat

skusal niekto vysielat do dvoch sfazovanich dipolov ??ak ano s akimi vysletkami bolo nejake zlepsenie oproti jednemu mislôim dipolmi s tejto strany
Honza, 15. ledna 2009, 16:03
Re: dve sfazovane dipoli - Reagovat

Zlepšení je (téměř) takové, jako zdvojnásobení výkonu. Ve většině případů se to vůbec nevyplatí. Větší efekt má umístit anténu o pár metrů výše. Snad jedině na vysokém kopci, kde už jiná možnost zlepšení dosahu není a kde je požadováno všesměrové vyzařování, lze zvětšovat dosah dvěma dipóly místo jednoho.
jopo, 15. ledna 2009, 16:16, 213.151.202.193
dve sfazovane anteny - Reagovat

ahoj honzo co bi si mi poradil ako este zvetsit dosah vykon 15w merani cez odpori vysielam z lokality medzi kopcami vysielam s klasickym sluckovym dypolom prisposobenym psv metrom.pomohla bi hb9cv alebo nejaka jagy pripadne stvrka.???
RZS, 16. ledna 2009, 17:40, 81.90.163.113
soufázová soustava - Reagovat

Je to lepší v rovině, kde je ant systém na vysoký budově nebo na mírným kopci. Zmenší se tím ale elevační úhel vyzařování, takže to nesvítí moc pod sebe - příklad Č. Krumlov vodárna 99.3 a 102.5
RZS, 12. března 2009, 11:11, 81.90.163.113
ANTÉNY - výroba - Reagovat

Zrovna mám čas, tak mě napadlo, že bych vyrobil větší počet dipólů na VKV pásmo. Materiál zářiče 35mm Al trubka, jednoduchý dipól, mechanické upevnění ramen dipólu ze silonu. Ráhno z jäklu 35 x 35 mm, délka 80 cm, materiál Al. Symetrizace balunem z koaxu schovaná uvnitř ráhna.
Kdo by o ně měl zájem za zajímavou cenu ?
Opicak, 12. března 2009, 14:55, 83.240.100.26
Re: ANTÉNY - výroba - Reagovat

Mel bych zajem... Nechci stavet antenu, vesmes nedari se mi dosahnout potrebnych parametru.. Koupim nebo si necham vyrobyt.
Moje predstava je - dipol s reflektorem, 50ohm, vyladeny na 92MHz, cim lepsi dosazene PSV tim lepe. Na konektoru mi nezalezi..
Nabidnete cenu + dalsi veci a muzem se domluvit. Pokud nejste z Brna a okoli, necham si antenu zaslat.
RZS, 16. března 2009, 19:39, 81.90.163.113
ANTENY - Reagovat

Kolik ks ? Vyrobím čtyři a dám vědět, do kolika se to vešlo. Buď si to někdo vezme nebo si je pak nechám.
Opicak, 16. března 2009, 21:06, 83.240.100.26
Re: ANTENY - Reagovat

V podstate by stacila jedna... Koupil bych aji dve s delicem vykonu.. Byl by jste schopen vyrobit antenu i s reflektorem? Vysilam z mista, kde se mi kruhove vyzarovani vubec nehodi (zaril bych do kopce) J.
RZS, 17. března 2009, 08:40, 81.90.163.113

Není problém s reflektorem. Jednoduchým nebo dvojitým ?
Opicak, 19. března 2009, 06:10, 193.85.188.73
RE: RZS - Reagovat

Cim lepsi potlaceni zpetneho zareni, tim lip... J.
Lišák, 20. března 2009, 12:44, 81.90.163.113

Nebylo by lepší tam dát yagi ? Jak velkou kruhovou výseč to má v tom žádoucím směru a jakou v tom, kam je to třeba potlačit ?
Lišák, 20. března 2009, 12:48, 81.90.163.113

A budu zkoušet na velikonoce soufázovou soustavu o dvou dipólech z 1000 mnm kopce výkonem 100W. Výsledky sem napíšu potom.
Lišák, 20. března 2009, 12:48, 81.90.163.113

Lišák = RZS
Lišák, 23. března 2009, 09:14, 81.90.163.113

Opičálu dokdy chceš ty antény ?
Opicak, 23. března 2009, 12:42, 193.85.188.73
TO: Lisak - Reagovat

Staci jedna.. Dipol + reflektor, 50ohm vstup, vyladen na 92MHz.. Rekni cenu, az budes mit antenu hotovou posli foto a necham si ji zaslat, na zpusobu platby se domluvime.
konov, 22. května 2009, 18:20, 195.91.80.54
Re: TO: Lisak - Reagovat

uz mas tu antenu?

Lišák, 23. května 2009, 10:19

Momentálně mám dvě namontovaný v terénu, ale můžu je postrádat.
zirafa, 13. listopadu 2009, 23:57, 195.91.81.202
OK - Reagovat

jak ale dopadli testy? a vyzarovak? pohoda?
Vláďa, 12. května 2010, 17:37, 89.102.199.xxx
patrová soustava - Reagovat

Chtěl bych si na barák umístit patrovou soustavu čtyř kruhových dipólů pro příjem FM rádia. Zajímala by mě minimální vzdálenost dipólů, kdy ještě nedochází k snížení zisku. Předpokládám dipóly z Kovoplastu Chlumec bez symetrizačního trafa, 4 kusy 300 Ohm dvojlinky paralelně spojené do 75 Ohm koaxu a koax provlečený feritovým toroidem pro symetrizaci. Na střeše se chci vejít do ochranného prostoru oddáleného hromosvodu (výška jímače 2,5 m).
Honza, 12. května 2010, 19:25, [admin]
Re: patrová soustava - Reagovat

Obávám se, že taková soustava by nic neřešila, neboť by stále byla všesměrová, což má smysl pro vysílání, ale nikoliv pro příjem. Pásmo je tak přeplácané, že problémem obecně není síla signálu, ale rušení různých stanic na stejném nebo blízkém kmitočtu a z toho vede jediná cesta - použít směrovou anténu.
Věřte tomu, že nesrovnatelně lepšího výsledku například dosáhnete, pokud použijete dva na sebe kolmé, nezávisle napájené rovné horizontální dipóly a u přijímače budete přepínat mezi jedním nebo druhým podle toho, na který bude konkrétní stanice hrát lépe. Rovný dipól získáte tak, že ten kruhový prostě narovnáte.
Pokročilejší řešení, například anténu Yagi a rotátor, rozebírat nebudu, předpokládám, že taková možnost je vám známa.
Vláďa, 12. května 2010, 21:57, 89.102.199.xxx
Re: Re: patrová soustava - Reagovat

no když já jsem dál od "civilizace" (Nymburk) a nejbližší silné vysílače jsou v Praze, v Hradci Králové - vše okolo 50 km. Směrovou anténu nechci, právě abych tam měl všechno. Rotátor je hezká věc, ale jen pro jedno rádio v baráku. Samotný kruhový dipúol, byť nad střechou, mi připadá že už rovnou můžu poslouchat na kus drátu.
Honza, 13. května 2010, 14:11, [admin]
Re: Re: Re: patrová soustava - Reagovat

Já to tam shodou okolností trochu znám ;) Samotný kruhový dipól, pokud nebude stíněn blízkými paneláky a bude v dostatečné výšce, dá kvalitní signál. No a pokud bude stíněn, stejně v tom místě bude nehomogenita pole a to té navrhované patrové soustavě hodně ubírá na zisku. Těch pár dB navíc se dá nahnat třeba kvalitním nízkoútlumovým koaxem. Nymburk je i jedno z mála míst, kde není problém použít anténní zesilovač (vždy u antény), se kterým určitě dosáhnete lepších výsledků, jelikož tam žádná stanice není příliš silná, aby jej zahltila.
bagi, 15. července 2010, 15:19, 85.135.174.xxx
vysielac - Reagovat

postavil som si uz mnoho vysielac s roznymi vykonmi ale mam problem v tom ze sa mi este nepodarilo dosiahnut vycsi dosah nez 100m, v com moze byt problem rovnaky vysledok s 400mW i s 2W,uz som skusal vselico ale prave tie malickosti maju na to vplyv sice drobny ale vacsi dosah som este nemal , co presne to moze sposobovat, vystupna impedancia? mam tam vrazit nejake feritove cievky ?pouzivam obycajny 75 ohmovy dipol a symetrizacnu slucku podla navodu.antena ze z pvc odpadovej trubky a to je obalene hlinikovou foliou na pecenie . prosim pomozme mi,vdaka za kazdu radu.
Opicak, 16. července 2010, 16:05, 193.85.188.xxx
Re: vysielac - Reagovat

Vsechno spatne :- Cívky na feritovým jadře vůbec nepoužívej !! Plastový trubky obalené alobalem ? Vyhodit...
Běž do Ferony nebo nejbližšího železářství a kup cca 2m čtvercovýho jacklu + podle potřebných rozměrů 8mm hliníkové trubky.. Dipol spočítej a slož, pečlivě navrhni sym. smyčku (nazapomeň na čínitel zkrácení) zežeň si dobrý SWR metr.. Samotný dipol neupevňuj až na konec a nech si tam místo pro další prvek tj. o cca 10cm kratší direktor - bude sloužit pro kompenzaci - přibližováním a vhodným umístěním se tak můžeš dostat až pod SWR < 1.5 ! Mám vyzkoušeno.. Stožár nebo rám balkónu mužes využit jako reflektor :-)
bagi, 19. července 2010, 21:16, 85.135.236.xxx
este prosim jednu otazku - Reagovat

prosim ze od coho zavisi cinitel skratenia na vypocitanie dlzky symetrizacnej smycky na dipol pretoze mam z toho dilemu a je to dolezite. zavisi bud od podielu vlnovej dlzky a priemeru trubky anteny prevedenej cez tabulku cinitelom skratenia alebo od hrubky a druhu pouziteho dielektrika v koaxialnom kabli ?
pretoze som videl tak aj tak a teraz neviem tak aby som si bol isty

Honza, 20. července 2010, 08:56, [admin]
Re: este prosim jednu otazku - Reagovat

Závisí pouze na dielektriku.
Jirka ing. :), 27. října 2010, 08:57, 217.115.250.xxx
cinitel zkrácení - Reagovat

Zdravim ,
mám doma hromadu starého kabelu , používame ho jako svod na telku , je zelenej (s měděným stíněním) a má pěnovou izolaci , průměr kolem 1,5cm , nevíte někdo typ kabelu ?? nabo aspon jaký má činitel zkrácení ,????
Honza, 27. října 2010, 12:17, [admin]
Re: cinitel zkrácení - Reagovat

Pěnové dielektrikum má 0,85.
Jirka ing. :), 13. listopadu 2010, 15:26, 217.115.250.xxx
vysílání pres síť - Reagovat

zdravím ,
nedávno mě napadlo , že bych mohl vysílat zkrz síť 220V , a to připojením vysílače na zásuvku (pres kond , a taky ochranu proti pronikání 50HZ ze sítě do vysílače , aby se nezničil) , jako anténu využiju vlasně vedení 220V , bydlím v ůdolí , tímhle bych ten signál dostal i trochu dál , výhode je v tom že signál bude cvychazet z vedení , takže ČTŮ bude chvíli trvat než najdou vysílač :) nevím jestli by to fungovalo , jeste jsem to nezkoušel , je to jen nápad.
děkuji za jakoukoliv odpověď nebo nejaké vylepšení xD
Opicak, 13. listopadu 2010, 15:34, 82.99.163.xxx
Re: vysílání pres síť - Reagovat

To nemyslis vazne, ze ne ?
Honza, 13. listopadu 2010, 16:32, [admin]
Re: vysílání pres síť - Reagovat

No to opravdu není dobrý nápad. Jednak si nedovedu představit, že by se podařilo eliminovat silný brum ve zvuku, pak taky nevím, jak by se něco takového dalo impedančně přizpůsobit k 50 ohmům, všechny přijímače v blízkosti napojené na síť by byly dokonale zarušené bordelem z nelinearit na napájecích zdrojích a i kdyby to vedení vedlo někde přes vysoký kopec, tam už by se z něj vyzářilo velké prd, tím spíše, kdyby to bylo 22 kV, tedy za trafem.
Jirka ing. :), 17. listopadu 2010, 22:05, 217.115.250.xxx
antena na stromě :) - Reagovat

Zdravim ,
pred chvili mě napadlo , že bych anténu umístil na vysoký strom. Použil bych neco jako mobilní zavěsnou anténu (skládanej by byl moc nápadnej), ale ne půlvnný dipól , ale celovlnej s délkou 3m (nevím zda má lspší zisk , ale asi jo) , pulku z koaxu , drohou bych privazal na tanší větve vysoko na stromě (dobré maskování :). nemůže ten strom pohltit část signálu ??? a jaky bude dosah oproti klasickému půlvlnnému dipólu ?????
VUL, 19. listopadu 2010, 17:29, 195.91.86.xxx
hele tak to tam mrdni a vyskousej jak to vysira - Reagovat

.....
opicak, 21. listopadu 2010, 13:28, 188.95.127.xxx
Re: antena na stromě :) - Reagovat

1) Umisteni na strome je naprosto spatnej napad 2) celovlnny dipol ma stejny zisk jak pulvlnny ale daleko vetsi impedanci (radu kilo ohm) 3) strom jako takovy by vzhledem k vlnove delce nemel mit velky vliv na signal, ale prosto mit bude (voda, prohybani, atd ) - zkus neco jineho!
Roman, 7. ledna 2011, 16:51, 77.104.210.xxx
Antena - Reagovat

Ahojte, s kámošem sme ubastlili 5wattovej vysílač ... Anténu jsem si koupil kruhový dipol, udělal z něj "skoro" půlvlnný .. Nejde mi uplně narovnat dorovna .. rovný je, ale takový "krabatý, tzv. trošku místama pokřivený"
A né a né to prostě dát úplně na rovinu .. Chci se zeptat, zda v tom bude nějakej rozdíl, jestli to může nějakym způsobem vadit, nebo zda to ubírá výkon ..

Díky moc za odp.
Roman, 7. ledna 2011, 16:55, 77.104.210.xxx

http://img145.imageshack.us/i/fotografie0612.jpg/ - Dodávám foto
ps. anténa je jen zavěšená že sem jí nevěděl kam dát, protože jí dám do provozu, až vyřešim dosavadní problém

<<  < Starší příspěvky :: Novější příspěvky >  >>

Upozornění: Tato diskuze byla uzavřena. Do diskuze již nelze vkládat nové příspěvky.

(C) 1999-2014 Pira.cz