Hlavní stránka Nabídka Schémata Software Diskuze Kontakt English
Archiv diskuzí od roku 2005

Konstrukce FM vysílačů

Zpět na seznam diskuzí

Honza, 5. března 2008, 18:25
Re: indicator z led - Reagovat

To je blbost, vybudit jde všech 10 LED. Nikde ale není pevně dán vztah mezi svitem LED a vybuzením vysílače. Zvyš si citlivost indikátoru nebo sniž citlivost na vysílači.
Disney, 6. března 2008, 06:51, 194.228.124.146
Re: Re: indicator z led - Reagovat

... nebo zkontroluj červený ledky, jestli náhodou nejsou vodpálený. A když ne, já bych být tebou zjistil jestli fakt ten výstup toho LM pro červenou ledku se nehne ani o milivolt (když to náležitě vybudíš). Jo a teď mě napadlo - nemáš příliš nízké napájecí napětí pro to LM?
libor, 6. března 2008, 13:29, 200.152.13.171
PLL pro FM vysilac - Reagovat

Jeste se vracim k memu predeslemu problemu. Na vystupu PLL z vyvodu 6 SAA1057 jsem pouzil elektrolyt (nevsiml jsem si ze tam musi byt kondenzator resp tantal). Pravdepodobne toto je zavadou proc PLL nepracuje. No uvidim az sezenu ten tantal 10M....
libor, 6. března 2008, 19:22, 200.152.13.171

Takze jsem vymenil elyt na vystupu PLL za tantal ale bez uspechu. Nevim jestli neni problem v PICce jelikoz rovnez po zapnuti neblikne LEDka na pinu 18 PICky. Pouzil jsem PIC16F84A-04/P pro kterou zrejme uverejnene asm/hex programy nevyhovuji i kdyz se natahnou bez chyboveho hlaseni. Neni mozne zde zverejnit ten asm opraveny pripadne primo hex pro vyse uvedenou PIC? PIC16F84 jsem bohuzel nesehnal.
Honza, 6. března 2008, 21:11
Re: PLL pro FM vysilac - Reagovat

Mezi 16F84 a 16F84A není z pohledu programu žádný rozdíl, už to tu bylo zmíněno. Jestli se LED nerozsvítí, bude chyba v programátoru nebo je PIC vadný či špatně zapojený (zejm. oscilátor).
libor, 7. března 2008, 19:15, 200.152.13.171

No taky jsem k tomu dosel, jeste jsem zkusil vymenit ten kondik 2n2 za 27pF co je na tom OSC1 vyvodu PICky ale oscilator zrejme nekmita a je to asi spatne naprogramovane i kdyz verifikace po naporgramovani hlasi No Error. Jeste s tim zkusim laborovat.
libor, 7. března 2008, 19:51, 200.152.13.171

Jo Honzo tak mel jsi pravdu. Pouzil jsem programovaci soft v Linuxu ( a ne vtech pitomejch Widlich) a Picka je snad ted naprogramovana dobre protoze po zapnuti ta Ledka zacla trvale svitit (cili asi zhasne jakmile se to PLLko zavesi.
Honza, 7. března 2008, 19:58

Vida, první krok. Ta LEDka už po nahození nezhasne. Kondík vrať zpět na 2n2.
libor, 7. března 2008, 20:20, 200.152.13.171

Jo slava, spocital jsem kmitocet a nastavil jumpry a zaclo to "drzet". S tou LED je to jasny, sviti trvale. Ten kokdik tam jeste vymenim.
libor, 7. března 2008, 20:42, 200.152.13.171

Jo ten kondik asi neni kritickej hlavne aby ten osc kmital. Jinak to jede perfektne a kmitocet odpovida tomu nastaveni jumpru. Mam tam jine varikapy, jakesi SMDckove s kapacitami o neco mensimi nez jsou ty KB109, jakmile sezenu ty KB109tky tak je tam prohodim (desne spatne se shani vcetne jejich ekvivalentu BB409 a BBY31).
Opteron, 8. března 2008, 12:54

Ahoj, ty BBY31 SMD sezenes na www.pselectronic.cz
firma sídlí v Praze.
Honza, 8. března 2008, 13:37

Dnes je asi nejlepší koupit BBY40 (smd), fungují dobře a mají je skoro všude, mimo zabedněného GESu, kde varikapy prakticky úplně zrušili.
libor, 8. března 2008, 21:56, 200.152.13.171

Jojo Honzo no ja nebydlim v Cesku ale koncem dubna tam na par dni dorazim tak ty BBY sezenu. Mam tam i rozhozeny site na ty KB109G (jeste se sehnat po suplicich daji). Jinak posilam fotku toho TXu. Neni to tovarni provedeni ale staci to.
libor, 12. března 2008, 19:37, 200.152.13.171

Jeste k te PLL. Na pinu 18 SAA1057 by se melo pri zaveseni objevit log 1 cili +12V. Je tam vsak -0.49V a to i pokud neni PLL zaveseno. Pritom v programku pro PICku co ovlada ten SAA1057 je vyslana sequence pro nastaveni pinu 18 k tomu aby indikoval status zaveseni PLL.
Bylo to nekde vysvetleno?
Honza, 12. března 2008, 20:24

Už to tu bylo zmíněno, SAA1057 neindikuje tento stav spolehlivě, proto není indikace využita. Snad budu mít brzy čas hodit sem schéma s TSA5511, ta je přece jen vhodnější a poslední dobou není kupodivu problém ji sehnat.
libor, 15. března 2008, 21:01, 200.152.13.171

Jasny Honzo
fero, 16. března 2008, 05:41, 99.229.102.249
indicator z led - Reagovat

disney mas pravdu ,chyba je v napajani ,ja "odbornik" som tam precital ,ze referncne napetie na IC2 je 5V no a tak to aj napajam piatimi voltami .pri 12V sa to da nadstavit ako chcem ja ,takze uz to slape ( dik ) co sa tyka PLL ja som to nikdy nerozchodil (podla tohoto tu je asi jasne preco) ked si mylim napajanie ,no kazdopadne som urobil (3 kusy) tohoto - http://freddospage.n10.nl/?/876a/bh1415/bh1415.html - a slape to na prve zapojenie
Disney, 17. března 2008, 07:51
Re: indicator z led - Reagovat

Rado sa stalo... fuuu, to vyzerá zaujímavo :)
Migho88.6, 17. března 2008, 21:10, 213.151.228.235

libore ten pin 18 musi byt pripojeny tak ze z toho pinu ide odpor do +5V a medzi ten pin a zem je led.ten odpor ti uz nepoviem aku ma mat hodnotu ale newerim ze v datasheete od toho SAA nebude zakresleny

Homie, 18. března 2008, 22:08, 217.145.201.202
PLL and Vysielac - Reagovat

Aj ja som si postavil ten 3W vysielac. Ladiace napätie z PLL mi ide, aj sa meni, ked menim frekvenciu na PLL (tu s led displejom). Ale mozem nastavit hociaku frekvenciu (aj na displeji vsetko v poriadku) a stale to rusi vsetky stanice.A hudba strasne chrci a zrni. A ked som nastavoval vykon, tak som nameral na umelej zatazi iba maximalne 6 V. To je normalne?
Honza, 19. března 2008, 09:45
Re: PLL and Vysielac - Reagovat

A co třeba stáhnout úroveň zvukového signálu?
Homie, 19. března 2008, 11:24, 195.189.142.148
Pll a vys. - Reagovat

A co tak napisat viac? Nerobim to prvy krat,a napadlo ma stisit zvuk. Potom ale nebolo vobec nic pocut. Ale prosim ta,ako zistim,ci je dobry varikap? A co by mohlo byt zle,ked mi to vsetky frekvencie rusi? Mal som to odtienene....
Honza, 19. března 2008, 13:48
Re: Pll a vys. - Reagovat

Zkus jiný přijímač nebo s ním odstup aspoň pár metrů. A taky doufám, že jako referenční přijímač nepoužíváš třeba ten humus, co se montuje do mobilů. Ne každý přijímač je schopen v silném poli hrát to, co je skutečně ve vzduchu.
Disney, 19. března 2008, 14:13
Re: Re: Pll a vys. - Reagovat

No, jestli se to PLL zavěsí, vysílá to na nastavené frekvenci, tak varikap bude asi v pořádku. Fakt ale zkus lepší přijímač, já mám taky zkušenost s rádio-walkmanem značky "Lenoxx Sound", třeba když v pokoji pustím 1W Veronicu do umělé zátěže, tak to hledá stanice o poznání pomaleji a méně spolehlivěji. Naproti tomu, přijímač Nordmende co máme dole v jídelně, to chytá výborně a hraje krásně.
Homie, 19. března 2008, 15:58, 217.145.201.202
Pll a vys. - Reagovat

Praveze ked naladim na PLL, tak sa nic nezmeni, ale rusi stanice (asi od 99-108 Mhz). A to neviem co moze byt zle, ked to na to nereaguje, aj ked som tam nameral ladiace napetie,ktore sa meni, ked menim frekvenciu a potvrdim ju.
mira, 19. března 2008, 16:36, 77.48.55.3
EPR - Reagovat

zdravim vsecky koumaky ...mno mel bych taky dotaz co je presne ta zkratka EPR ? moc to mu zatim nerozumim ale jednou me snad naladite ;-D
mira, 19. března 2008, 16:52, 77.48.55.3

A jeste taky mali dotazek ...jeste nikdy sem nevidel v zapojeni nejakeho vysilace ze by byl treba pouzit darlington ?! to pri vysokych frek . vadi ? predem diky !
Honza, 19. března 2008, 19:23
Re: Pll a vys. - Reagovat

Napětí by se neměnilo s frekvencí, pokud by z vysílače lezl jen bordel. Zkus odpojit poslední tranzistor od napájení. Nevyjádřil ses k tomu přijímači...
Honza, 19. března 2008, 19:27
Re: EPR - Reagovat

EPR možná znamená Emil přepadlý rypadlem. Zkratka ERP označuje efektivní vyzářený výkon, součin výkonu z vysílače na svorkách antény a jejího zisku ve směru nejsilnějšího vyzařování ;)
Honza, 19. března 2008, 21:03

Darligtony se pro vf aplikace nedělají, je to jednak problém výrobní, jednak je problém s impedancemi a nakonec něco takového ani není potřeba. Naopak místo kaskádního řazení se vf tranzistory vyrábí metodou paralelního řazení pro dosažení vyššího výkonu, samozřejmě na úkor zesílení. Zkus se podívat třeba pod pokličku 2N3866 nebo 2N3553, jsou to vlastně dva tranzistory paralelně.
Homie, 19. března 2008, 21:24, 217.145.201.202
Re: Re: Pll a vys. - Reagovat

prijimac chyta na velmi malu vzdialenost. A este raz sa pytam, ci je normalne, ze som nameral na tej umelej zatazi len 6V maximalne?
Honza, 19. března 2008, 21:59
Re: Re: Re: Pll a vys. - Reagovat

Tak dej ten přijímač někam dál. 6 V je normálních, v závislosti na vyladění koncového stupně a odolnosti měřáku vůči vf poli se ta hodnota může pohybovat třeba v mezích -50 až 50 V. Nemám to v ruce, neřeknu ti k tomu víc. Zkus tam dát žárovku, ta nelže.
Homie, 19. března 2008, 22:27, 217.145.201.202
Re: Re: Re: Re: Pll a vys. - Reagovat

Ale ked je tam 6V tak som podla toho vzorca dostal sakra maly vykon. A keby mi to malo vysielac na takomto vykone, tak mi je to na nic, lebo mam aj maly nevykonny vysielac.
Honza, 20. března 2008, 00:08
Re: Re: Re: Re: Re: Pll a vys. - Reagovat

Typický výkon 3 W není výmyslem, ale na druhou stranu jeho dosažení vyžaduje určité úsilí a zkušenost. Asi bych nejdříve zjistil, jestli údaj na voltmetru není ovlivněn vf polem a změřil výkon odebíraný z napájecího zdroje. No hraj si s tím a tápej, však o tom to je.
mira, 20. března 2008, 09:07, 77.48.55.3
darlington - Reagovat

u toho darlingtonu..s tou impedanci by vlastne mezi nimy musel byt seriovy rezonancn obvod ze ? kdyz sem o tomhle hledal neake clanky tak sem akorad narazil pro us spocitane hodnoty na kmitocet .. ale vysvetleni zadne :( nevedel bys o necem ? treba tu na pire je to taky tak popsane jen tak okrajove ze na vstupu je prizpusobovaci clanek ale jeho princip neak ne :(
Honza, 20. března 2008, 10:02
Re: darlington - Reagovat

Jde o to, že u vf je běžná teorie funkce tranzistoru nedostatečná. Už nejde jen o proud do báze, zesílení atd. Jde také o vstupní a výstupní vlnovou impedanci, která je u nf prakticky bezpředmětná. Darligtony se vyznačují mj. vysokou vstupní impedancí. Ale aby to platilo u vf, musel by mít tranzistor zanedbatelný mezní výkon a ani tak to nic nepřináší, neboť vysoké impedance nejsou u vf běžné. Samotným problémem je vzájemné přizpůsobení obou tranzistorů. Můžeš si zkusit spojit do Darlingtonova zapojení libovolné vf tranzistory a zjistíš, že to nechodí. Protože např. tranzistory pro anténní zesilovače jsou už vyráběny s ohledem na impedanci 75 ohmů, lze je bez problému spojovat za sebou jako oddělené stupně a Darlingtonovo zapojení není třeba. Tak se realizují i některé monolitické zesilovače. Při vyšších výkonech už však impendance tranzistoru klesá a je třeba přizpůsobení.
mira, 20. března 2008, 15:56, 77.48.55.3
Re: Re: darlington - Reagovat

hm ..a vedel bys prosim o neakem znamejsim trazistoru kteri sedi na tu impedanci ? Ze bych ho podrobil drobet badani . A jeste ze otravuji kdyz mam zapojeni tranzistoru ve tride "c" tak podle ceho se da zjistit jaky vykon mu musim dodat, aby pracoval naplno ? sem to zkousel pocitat ze zesileni ale neak to nevychazi :( co sem takle zkousel tak me to spis pusobi jako utlumovi clanek .
Honza, 20. března 2008, 16:39
Re: Re: Re: darlington - Reagovat

Tranzistory řady BFR a BFG lze obvykle zapojit na 75 ohmů bez přizpůsobení. Někdy je to přímo uvedené v datasheetu.
V datasheetech výkonových vf tranzistorů je obvykle i graf závislosti výstupního výkonu na frekvenci pro třídu C pro různé vstupní výkony. Spočítat to, řekl bych, moc dobře nejde, navíc je otázka, co je u tranzistoru "pracovat naplno". Pokud je ale u tranzistoru uváděno typické zesílení třeba 10 dB pro 175 MHz, docela dobře to sedí. Případně je tam opět graf závislosti zesílení na frekvenci. A také nějaké omezující podmínky.
Homie, 23. března 2008, 20:42, 217.145.201.202
Ladenie - Reagovat

Nazdar. Uz mi funguje ten vysielac. Bol zly varikap. Teraz mam problem naladit ho poriadne. V navode je ze roztahovanim a stahovanim zavitov cievky. Spravil som uz 11 cievok a stale sa mi to nepodarilo.....Hralo to kvalitne ked som to ladil prstami,ale ked som to pustil tak sa to preladilo. Tak potom som zobral umelohmotnu tycinku a tou som sa to snazil... Nepodarilo sa. Vzdy sa cievka potom pohla o nejaku stotinu milimetra, a hned sa to rozladilo. Nemate prosim Vas nejaky overeny sposob tohoto ladenia? :)
Honza, 23. března 2008, 21:00
Re: Ladenie - Reagovat

V tom případě ti nefunguje PLL nebo jsi zlý varikap vyměnil za ještě horší. Teď je asi správný čas zkontrolovat ladicí napětí a možná i polaritu varikapu, třeba je zapojený opačně.
Homie, 24. března 2008, 16:36, 217.145.201.202
Re: Re: Ladenie - Reagovat

tak to asi tazko. Lebo mi to hra aj preladuje. Len to neviem tak nastavit rucne
Honza, 24. března 2008, 19:33
Re: Re: Re: Ladenie - Reagovat

Ručně nic nenastavuješ. Jestli se to rozladí při dotyku na cívku, PLL nefunguje. Napadlo tě, že by tam pak ta PLL byla docela zbytečně?
Anonym, 25. března 2008, 15:17
vr21 - Reagovat

napojil som na koncak z vr21 koncovy tranzistor ksy 34 ktori mi ihnet zhore nevie niekto preco budic som urobil podla piri koncak vr21 ma tri stupne ks34 kt920 v a kt 920 b
Homie, 25. března 2008, 22:06, 217.145.201.202
Ladenie - Reagovat

Nejprve je potřeba naladit vysílač do pásma CCIR a to cívkou L1. Na přijímači nalaďte frekvenci, na které chcete vysílat a stejnou frekvenci nastavte na PLL u vysílače. Po důkladné kontrole vysílače zapojte na výstup umělou zátěž a připojte napájení. Roztahováním a stahováním závitů L1 byste měli docílit naladění vysílače na požadovanou frekvenci. TO JE NAPISANE NA STRANKE. TAK CITAT ASI VIEM NIE?? PLL funguje, len sa mi roztahovanim a stahovanim cievky nikdy nepodari nastavit frekvenciu presne. A ked sa mi podari, a hra to fakt kvalitne,tak ked dam prec ruku,tak sa to hned rozladi.
Homie, 2. dubna 2008, 20:29, 217.145.201.202

Spite??
cilek, 3. dubna 2008, 06:47

Právě že ti PLL nefunguje. Pouze roztahováním cívky naladíš stanici, ale zpětná vazba na pll nejde. Zkrátka na varikapech se nemění napětí (asi), protože pll nereaguje na rozladění při oddělání ruky. Změř si napětí na výstupu pll při přelaďování a budeš chytřejší.
Homie, 3. dubna 2008, 20:37, 217.145.201.202

cize ked to dobre chapem, tak netreba absolutne cievkou hybat? PLL by to mala vsetko zariadit?
matesz, 4. dubna 2008, 18:19, 89.176.29.52
koncák - Reagovat

nemá nekdo na prodej koncovej zesilovac pro FM vysilac min. 4W a max. 15W ? Dík matesz@email.cz
Disney, 4. dubna 2008, 21:26, 62.168.93.111
Homie, vyzeráš že potrebuješ trochu doplniť teóriu... - Reagovat

Cievkou máš hýbať LEN vtedy, keď nemáš ladiace napätie v rozmedzí 4-9V, tak ako je to napísané v návode. Proste princíp ak nevieš je taký, že oscilátor ktorý Ti "ladí" celý vysielač obsahuje dva základné prvky - cievku a varikap. Hodnoty týchto súčiastok určujú frekvenciu, na ktorej to vysiela. No a ten varikap (čo je v podstate napätím riadený kondenzátor) je tam práve PRETO, aby si nemusel pri nastavovaní (a každej zmene) frekvencie štelovať cievku alebo vymieňať kondík. PLL je obvod, ktorý sleduje frekvenciu a na základe nej nastavuje napätie na VARIKAPE, čím mení jeho kapacitu a teda frekvenciu. Má teda za úlohu tým dolaďovadím napätia na varikape nastaviť frekvenciu, ktorá bude zhodná s tou, ktorú si si nastavil tými DIP prepínačmi.
Tak si ešte raz skontroluj, či tam máš 4-9V a ak nie, skús hýbať cievkou. Ak to hýbanie nebude mať žiadny vplyv na to napätie, tak ti PLL určite NEfunguje.
Homie, 5. dubna 2008, 07:29, 213.215.123.146
Re: Homie, vyzeráš že potrebuješ trochu doplniť teóriu... - Reagovat

Diky toto som potreboval vedet. Ja viem, ze to ladia tie varikapy, len to v tom navode s tym ladenim cievkou mi nebolo jasne. Keby som z toho bol uplny blbec, tak by som sa do toho iste nepustal. Tak ale povedz mi, preco to tak nemohli napisat aj cesi? namiesto toho mudrovania???

<<  < Starší příspěvky :: Novější příspěvky >  >>

Upozornění: Tato diskuze byla uzavřena. Do diskuze již nelze vkládat nové příspěvky.

(C) 1999-2014 Pira.cz