|
Archiv diskuzí od roku 2005 |
Konstrukce FM vysílačů
Zpět na seznam diskuzí Netro Life, 29. července 2007, 00:50, 88.100.15.229 koncak z VR - Reagovat
Zdravim,neporadil by mi nekdo v preladeni vr-ky 80 mhz,jestli v preladeni neni jaka bota ktera by mohla blokovat propousteni signalu z modulatoru? Dekuju za radu JOslejsek, 4. srpna 2007, 15:49, 90.176.30.65 2scxxx - Reagovat
no slo by do toho koncaku pouzit 2sc1970 ??? nebo jiný krome 1971 1972 ??? Opicak, 4. srpna 2007, 16:17
No, C1970 by pouzit slo, ovsem s vykonem do 2Wmax... Porad ale nechapu proc se snazis hledat levnejsi variantu, kdyz ta proste neexistuje. Nejlevnejsi & nejlepsi co muzes udelat je pouzit C1972... Opravdu. Jsou sice i jine tranzistory ale i mnohem drazsi. Zkus treba, mas-li tu moznost, podivat se do katalogu (srovnavaci tabulky tr. od jinych vyrobce napr.)... Nebo pouzit starsi tranzistory rady KT9xx , maji sice horsi ucinnost a hodne topí, ale daji se zehnat za pytlik ryze. JOslejsek, 6. srpna 2007, 09:32, 90.176.30.65
je to tak kaslu na nejaky badani a lupnu tam trandak z vr a kdyz to bude na h..... tak koupim ten 1972 a bude sem se dival a vsehchno to stoji stejne takze to je fuk :) tomas , 6. srpna 2007, 10:54 tranzak - Reagovat
zdravim cekliby ste mi niekto pls parametre KT911B diki Nep, 14. srpna 2007, 00:53, 193.85.69.241 Zesilovač 400mW - Reagovat
To nastavení na žárovku, aby nejvíc svítila jsem zjistil, že je špatně. Když se nastaví, aby nejvíc svítila, vychází z vysílače nejvíc harmonických. Chvíli jsem si hrál s analyzátorem a podařilo se mi nastavit odstup základní/harmonická asi 25dBuV. Přitom pokles té základní oproti nastavení na žárovku nebyl víc, jak 6dBuV (Měřeno na kusu drátu místo antény pro příjem. Pro vysílání jsem měl půlvlnnej dipól). Takže pozor na to. Skutečný výkon pak může být 400mW, ale jen jako součet všech harmonických, kdy ta žárovka opravdu svítí, jako by do ní šel ss proud odpovídajícího výkonu. Samozřejmě nechci dělat chytrýho, ten měřák jsem měl v ruce poprvý a mohou to být doměnky, ale něco na tom bude. Opicak, 14. srpna 2007, 15:55 To. Nep - Reagovat
Na vystupu se skutecne vykon "sklada" ze vsech kmitoctu.. Takze muzem namerit vykon vyssi, ktery ale neodpovida zakladni frekvenci (zde ho nedosahuje). To se tyka jak harmonickeho zkresleni tak i parazitnich zakmitu. Jestli je na vystupu pouze zakladni frek. dosahujici nejakeho vykonu ci jde o soucet vykonu vice frek. bez mereni nezjistime. Ten merak ukazoval co ukazoval a domnenka to nebyla !! Honza, 17. srpna 2007, 14:27 Re: Zesilovač 400mW - Reagovat
Odstup od vyšších harmonických se určitě neudává v jednotce dBuV. Měřením na kus drátu to pak celé ztrácí význam. Je zřejmé, že se zvyšováním výkonu se zvyšuje i podíl vyšších harmonických, ale kvůli tomu nebudu provozovat vysílač na nižším výkonu než můžu (mimo případu, kdy mi ten výkon stačí). Správné řešení za všech okolností, kdy hrozí rušení, je přidaný filtr vyšších harmonických. Nep, 22. srpna 2007, 18:03, 193.85.69.241 Re... - Reagovat
Měření poměrů úrovní signálu v kusu drátu samozřejmě význam má. V případě, kdy je druhá harmonická o polovinu silnější, než základní kmitočet (ano i na kusu drátu), nebude patrně vše v pořádku. O žádné přesné měření jsem se nesnažil. Vzhledem k tomu, že koncový stupeň je třída C, dá se předpokládat, že bez (hrubého) nastavení rezonančního obvodu na výstupu (filtru) L2,L3,C14,C15, nebo dokonce při jeho nastavení úplně mimo, kdy je kapacita C14 na max., C15 na min. a žárovka svítí nejvíc, bude na výstupu harmonických spousta. Skromně se domnívám, že když se C14 a C15 nastaví správně, uroveň základního kmitočtu poklesne zanedbatelně, narozdíl od úrovní harmonických, které po tom bezvýznamném a amatérském měření poklesly znatelně. Nebudu vysílat víc bordelu, než musím. Oveřený dosah po tomto zákroku 500 m, na dipól, co mi visí v pokoji za lustr. Honza, 22. srpna 2007, 19:04 Re: Re... - Reagovat
A jak na tom kusu drátu zajistíš, že ten kus drátu bude mít stejný zisk při příjmu základní a vyšších harmonických? Jak zajistíš, že pokud s drátem pohneš o 2 cm, tato situace se nijak nezmění? On ten kus drátu má totiž také nějakou směrovost a navíc silně frekvenčně závislou. Já jsem sice nebyl u toho měření, ale takto podané je to zcela bezcenné. Tím nechci říct, že základní myšlenka je špatná - vyladění na nejvyšší výkon nemusí být z jiných pohledů optimální. Pokud se ale za koncový tranzistor zařadí dostatečně účinný filtr vyšších harmonických, pak to optimální je. Přičemž pojem "dostatečně účinný" se nedá vyjádřit konkrétní hodnotou, záleží na okolnostech. Nep, 22. srpna 2007, 19:18 to je pořád dokola... - Reagovat
Pro vás je to bezcenné, pro mne je to cennější, než nastavení na žárovku. Opět zopakuji, že jsem se nesnažil o žádné přesné měření, jen jsem chtěl ty trimry nastavit tak, aby šlo z vysílače (dá-li se to tak nazvat) harmonických co nejméně a nebylo to na úkor základního kmitočtu, což se myslím povedlo. Ono u poměrového měření vůbec o citlivost a směrovost antény totiž nejde. Porovnává se hodnota před nastavením a hodnota po nastavení. Na to, abych zjistil, že předtím tam toho bylo víc a teď míň, nezávisle na ton, jestli na základním kmitočtu, nebo na nějaké harmonické, na to mi skutečně stačí kus drátu. Honza, 22. srpna 2007, 20:56 Re: to je pořád dokola... - Reagovat
To nevylučuji, ale nejprve jsi uváděl konkrétní hodnoty odstupů. Šlo mi o to, že nemají žádnou vypovídací hodnotu a někoho to může zmást. Váš postup není obecně aplikovatelný. V případě vysílače 400 mW se mi dnes zdá vhodnější nahradit L3, C14 a C15 jedním nebo několika filtry http://pira.cz/koncak4.gif . Impedanční přizpůsobení, realizované současnou podobou zapojení, se mi totiž později jevilo jako zbytečné. Pak by veškeré nastavování odpadlo. Bohužel teď nemám čas to ověřit, snad někdy brzy... Můžeš to ostatně zkusit sám. Hunter, 29. srpna 2007, 15:30, 91.127.44.44 Vysielač vykon tak do 1W - Reagovat
Zdravím (som tu new tak ma hned nezrbte). . . potreboval by som vysielač vykon tak do 1W a aby sa mi zmestil do krabičky pod nazvom Z19=KP5 . Rozmyslal som nad tym " www.pira.cz/tx3.htm " islo by to aj bez toho limitra a ladenia s PLL ? Niečo s manualnym ladením Mozno niečo s potenciometrom ako je tu " www.pira.cz/tx1.htm " aby to vypadalo nejak takto " www.pira.cz/gallery/show.asp?i=22 " Jasnete v inej krabičke v mini prevedení Prípadne nejaky mini VF zosilnovač k nemu. Ked tak by som kupil ( za rozumnu cenu ) aj hotovy Disney, 31. srpna 2007, 13:23 Re: Vysielač vykon tak do 1W - Reagovat
Ono 1W koncák s ladením potenciometrom je dosť odvážny počin. S takýmto výkonom a vyšším by si mal mať zaistenú už istú stabilitu a presnosť frekvencie. Inak ten 1W vysielač dá aj 2W, záleží na použitom konc. tranzistore (a treba sa s tým trošku pohrať). Ale potom by som už ladenie potenciometrom vôbec neodporúčal. Honza, 1. září 2007, 17:35 Nový limiter - Reagovat
První informace a schéma najdete zde: http://pira.cz/hyperlim.htm Disney, 20. září 2007, 17:39 prekmity - Reagovat
Tak me napadlo... to je sice velice hezke, ze se tady zabyvame limitaci audio signalu, aby na vystupu limiteru nebylo v zadnem pripade napeti, ktere zpusobi rozkmit FM o vic nez povolenych 75kHz... jenomze buzeni vysilace je prece MULTIPLEXOVANE audio + 19kHz pilotni ton + AM RDS! Jak vime, ze i kdyz jeden i druhy audio kanal na vstupu multiplexoru neprekroci danou kritickou uroven, tak na vystupu multiplexoru nebudou prekmity (vznikle sumovanim 40Hz-15kHz, 19kHz a 23kHz-38kHz frekvenci) a dale, kdyz se do toho jeste primicha RDS...? Me to pripada, ze bychom potrebovali jeste nejakej limiter na samem vstupu vysilace... nebo jak to je? Myslim ze pilotni ton je jenom 10% max. rozkmitu, takze mozna to by ani tak nevadilo, ty prekmity by nebyli moc caste... ale jak je to s RDS? Honza, 20. září 2007, 21:32 Re: prekmity - Reagovat
U RDS se bere napětí špička-špička, prostě maximum z jeho průběhu. O toto maximum se sníží zdvih způsobený ostatními složkami, aby se pro RDS vytvořilo "místo". Nějaké ořezávání zde nepřichází v úvahu. Sice by teoreticky nepatrně zvedlo možnost modulování, ale za cenu deformace signálu RDS a vzniku nežádoucích spektrálních složek (jejich filtrace by paradoxně vedla k původnímu tvaru signálu). Pilotní tón je ten samý případ, je třeba pro něj udělat místo. Akorát jeho obálka je konstantní a je tu tedy lepší využití. Některé moderní DSP stereo kodéry obsahují i možnost ořezávání multiplexovaného signálu, ale dle mého názoru je to krok špatným směrem. Vznikají nežádoucí spektrální složky a zhoršuje se separace kanálů. Lepší je jít cestou důkladného zpracování oddělených signálů levého a pravého kanálu, přesně definovaným zpracováním v multiplexeru a příp. nějakou zpětnou vazbou. No jinak platí, že každá další služba přidaná do vysílání snižuje z výše uvedených důvodů jeho hlasitost, ať už je to RDS, stereo, ARI či SCA. Pavel, 21. září 2007, 14:47, 88.100.15.229 Vr 20 - Reagovat
Prosim vas,nemate nekdo vr-ku preladenou na kmitocet 90 mhz? Koupil bych ji hned,nebo jestli by mi ji nekdo nepreladil. Financne by jsme se domluvili 107,90, 23. září 2007, 11:45 malý výkon - Reagovat
když mám ve 3w vysílači z těchto stránek a mám tam v kocnáku tranzistor 2SC1972 tak mi do umělé zátěže leze en 1,6w a když připoim na antenu tak z toho leze eště mín a poklesne i proudový odběr, čím to muže být nemám to vybudit ieště víc ? nebo stačí uprava ? předem díky za radu Honza, 23. září 2007, 12:37 Re: malý výkon - Reagovat
Už to tu bylo. Čím výkonnější tranzistor, tím menší zesílení. Ten údaj o povolené výkonové ztrátě v katalogovém listu ještě neříká nic o tom, jaký výkon z toho poleze, je třeba sledovat i jiné parametry. Bez dalšího budicího stupně z toho asi víc nedostaneš. 107,90, 25. září 2007, 19:06 Re: Re: malý výkon - Reagovat
dík,ale nedá se nějak upravit pro spravne vybuzení to původní zapojení vysílače aspon abych s toho dostal aspon 5-6 W ? na vysílacím stupni si experimentovat s hodnotami netroufám a v krabici už nemám na další desku s obvody místo a externě by to taky nebylo ideální. Honza, 25. září 2007, 21:21 Re: Re: Re: malý výkon - Reagovat
To moc dobře nepůjde. Možná kdyby se místo BFR96 použilo něco výkonnějšího, ale zas by pak chybělo zesílení na tomto stupni. Stačí si to spočítat. Jestli 2SC1972 bude mít při 12 V a 100 MHz zesílení 8 dB, pro výkon 6 W je třeba jej budit výkonem 1 W. Zkrátka ten jeden stupeň tam chybí. 107,90, 26. září 2007, 06:15 Re: Re: Re: Re: malý výkon - Reagovat
no co se dá dělat nějak to nacpu,s buzením není problem s puvodním KF621 vytáhnu něco do 2W ale šíleně peče že bez ofukování odejde, datashet o něm nikde ne ní tak nevím přesně co mu mam dat za napětí ani jake součástky Rasťo, 27. září 2007, 17:32, 213.192.2.142
Chcem teraz počas víkendu trošku experimentovať. Chcem dať druhú vysielaciu anténu na opačný koniec dediny. Signál by som baloval cez tuner z inej frekvencie, cez vysielač do antény. Ale ako urobiť aby z tej druhej antény vysielalo RDS a v radiotexte aby ukazovalo aktuálne hranú pesničku. Rozmýšľam, ale neviem. Poradí prosím niekto? Ďakujem. Honza, 27. září 2007, 18:17
Jednoduse ber z balovaciho tuneru signal hned za demodulatorem (jeste pred stereo dekoderem, deemfazi atd.) a ten nacpi rovnou do modulatoru vysilace. Pak ti staci jeden RDS a stereo koder na primarnim vysilaci. Fedo, 28. září 2007, 10:42 VR 21 - Reagovat
Nevie mi niekto poradit, kde by som zohnal schemu od ovladacej skrinky na VR 21 - jeden kanal simplex, 80 MHz ? Po zapnuti napajania ide vysielac stale ale tiez aj prijimac ho prijima sucasne Venom, 30. září 2007, 19:36 předělání stanice Allamat 295 - Reagovat
Zdar,potřeboval bych poradit jak přeladit stanici Allamat 295 na pásmo 80-110MHz.Nějaké schéma nebo nápady? Díky pište na xxx1xxx@atlas.cz Honza, 30. září 2007, 22:00 Re: předělání stanice Allamat 295 - Reagovat
Hele, tohle myslíš vážně nebo je to jenom provokace??? Honza, 30. září 2007, 22:34, 88.100.15.229 Jak? - Reagovat
Zdarec,nerekl by mi nekdo o co bude FM vysilac lepsi s zvukovym procesorem,nebo co to u vysilacu dela? diky za odpoved Netro Life, 1. října 2007, 18:40, 88.100.15.229 Jak? - Reagovat
Noo budes mit ten zvoucek mnohem lepsi ....se koukni na www.netrolife.websnadno.cz a ve vysilaci technolodie to mas Honza, 2. října 2007, 09:03, 195.113.220.173 Jak? - Reagovat
dik moc uz vim o co go Anonym, 11. října 2007, 17:35, 217.197.149.110 Re: předělání stanice Allamat 295 - Reagovat
Cau,tak do předělání All 295 bych se byt tebou opravdu nepouštěl,nedopadlo by to dobře.Musel bys překopat vstupní díl,přeladit a přeprogramovat syntezu,předělat koncovy stupen,atd atd.A vzhledem k tomu že stanice je v SMD provedeni,tak jsem si jist,že by to opravdu špatně skončilo.Pokud shániš stanici na 80MHz (sdíláky),zkus raději radiostanici Bulhar nebo podobnou pro toto pasmo.Ničit 29pětku je škoda-a to je slabé slovo. David Liška, 12. října 2007, 14:29, 81.90.174.1
Přeladím omezené množství VR21, VR22 kam je třeba. Jižní Čechy 1antares, 13. října 2007, 20:32, 85.237.19.41 Re: Vysielač vykon tak do 1W - Reagovat
Ja by som nerobil vysielač bez PPL, pretože s tou frekvenciou budeš mať veľké problémy. Neboj sa syntézy, je to vinikajúca vec, sám mám spravený vysielač s PPL a ono to má naozaj stabilnú frekvenciu, čo je pre prenos veľmi dôležité. Keď si zbehlí, môžeš si spraviť kóder k tomu a môžeš to digitálne ladiť a nie Dip prepínačmi, ale neodporúčam to pre jednu dôležitú vec, a to je prispôsobenie antény, pretože ak sa ladí frekvencia, tak sa mní impedancia antény a to je len na zmatr, zväčšuje sa pomer stojatých vĺn, čo zaťažuje koncový tranzistor. Vzniká aj množstvo harmonických signálov, ktoré len rušia a k ničomu to nie je. Jedine ak by si chcel ladiť, tak je dobré mať širokopásmovú anténu, ktorá má isté rezervy, ale na úkor selektivity, čo by som ja osobne považoval za negatívne, pretože viac ti vyžiari aj harmonické.Ja by som riešil radšej úzkopásmovú anténu, a ladil by som ju rozťahovaním prvkov, čo je síce pracné a nepraktické, ale napokon, kto by svoj vysielač ladil každú chvíľu. Zväčša sa nájde vysielacia frekvencia na tichom mieste a z ladí sa na tej hodnote. Takže ja ti odporúčam použiť PPL a raz to z ladiť na tej onej frekvencii a celý reťazec impedančne prispôsobiť a budeš spokojný. Čo sa týka naprogramovania PIC 156F84 , tak toho sa neboj, pretože má v sebe FLASH pamäť, takže i pri chybnom naprogramovaní je stále možnosť ho preprogramovať. Jedine sa môžeš pri smyčke PPL stretnúť s jedným problémom, že sa nemusí zavesiť na frekvenciu, ale to z ladíš rozťahovaním, alebo stláčaním cievky oscilátora, respektívne môžeš použiť kapacitný trimer v ladenom obvode a ten naladiť. Ak ti smyčka sa zavesí, je na výstupe napätie asi od 2 Voltov do 10 V. Čo sa týka limiteru, ten prakticky nepotrebuješ, ak si dáš pozor na premodulovanie, podľa mňa nie je tam nutný, ale zase nie je ho tam mať zlé. 1antares, 13. října 2007, 20:38, 85.237.19.41 Re: Zesilovač 400mW - Reagovat
Tak to máš pravdu, sám som mal takéto problémy, ano, tá žiarovka naozaj najviac svieti so smetí, ktoré lezú z antény Honza, 14. října 2007, 09:51 Re: Re: Vysielač vykon tak do 1W - Reagovat
S tou úzkopásmovou anténou - bohužel smůla. Vyšší harmonické se tímto způsobem spíše naopak zvýrazní, protože jde o násobky základní frekvence a ty jejich vlny se jako na potvoru přesně vejdou do rozměru antény, takže tam budou krásně rezonovat stejně jako základní kmitočet. Ten nový limiter by si měl postavit každý, je to pak úplně o něčem jiném. Myslím, že máme na to, dělat to vysílání trochu na úrovni :o)) 1antares, 14. října 2007, 16:15, 85.237.19.41 Re: Re: Re: Vysielač vykon tak do 1W - Reagovat
s tým Honzo s tebou úplne súhlasím? dôležité je filtrovanie na výstupe. Tie harmonické naozaj rezonujú na tej anténe, ale prakticky rýchlo ich intenzita klesá so vzdialenosťou od antény a prevláda nosná. Limiter je jasné, že je dobré ho mať, len som to jemu navrhoval ako kompromis, lebo s jeho písania som vystihol, že viacmenej sa chce vyhnúť zložitejšiemu zapojeniu.
David Liška, 14. října 2007, 18:16, 81.90.174.1
PPL je spediční firma. Máš na mysli PLL ? 1Antares, 18. října 2007, 17:42, 85.248.22.26 oprava - Reagovat
PLL, nejako som si to neuvedomil, jasné. Ale hlavné je, že sa vie, čo sa myslí. Anonym, 23. října 2007, 15:16, 91.127.7.107 PLL - Reagovat
Prosim o radu postavyl som PLL s LCD namiesto AT90S23132 som použil ATTINY2313 ale neda sa nastaviť frekvencia stale na disp.ukaže 88Mhz neda sa preladiť neviem či je možne použiť AT miesto ATTINY Dakujem za každu radu.moe mail barcak@bab.sk votocekd, 2. listopadu 2007, 22:10 Vysílač 400mW, pira.cz - Reagovat
nevíte někdo kde sehnat diodu bb409,kb109g,bb109g nebo bby31! děkuju moc Opteron, 3. listopadu 2007, 16:02 Re: Vysílač 400mW, pira.cz - Reagovat
BBY 31 sezenes co vim ja jen v PS Elektroniku v Praze....v GME ji maji sice taky, ale uz mi ji obednavaji vice nez rok Honza, 3. listopadu 2007, 17:21 Re: Vysílač 400mW, pira.cz - Reagovat
S varikapy je to čím dál větší problém. Klasické staré typy už se nevyrábí a moderní součástky sem asi nikdo nedováží. Když se podíváte na nabídku varikapů u největších firem, jako je GM či GES, je to skutečně k pláči. V těchto firmách jsou sto let za opicema. To samé platí pro obvody PLL. Je nutné brát aspoň to, co se dá koupit, bez ohledu na typ a parametry. Neříkám to zrovna s nadšením. AlvA, 3. listopadu 2007, 17:29, 193.165.105.29
Tak si zajdete do sbernyho dvora a kuchnete to z naky televize, v tuneru jich je dost. RE: AIvA, 4. listopadu 2007, 01:45 Re: Re: Vysílač 400mW, pira.cz - Reagovat
No ja jsem to zkoušel a nasel jsemjen nejake varikapy z kanaloveho voliče, ale byly nepouzitelne, protoze mely jine kapacity nez ty BBY31:( Iksik, 20. listopadu 2007, 17:12, 80.95.119.41 LED Varikapy - Reagovat
Ten nedostatek varikapů mě taky zaráží. Zkoušel jste někdo použít místo opravdickýho varikapu normální LEDku? Prej to jde. http://www.hanssummers.com/radio/varicap/led/index.htm Honza, 20. listopadu 2007, 17:37 Re: LED Varikapy - Reagovat
Je to sice zajímavé, ale v podstatě nic nového. Tuto vlastnost (změna kapacity s napětím) vykazují všechny diody i přechody báze-emitor u tranzistoru. Jenže problém je s poměrem min/max kapacita a s jakostí takto zhotoveného LC obvodu na 100 MHz. Staré dobré Tesly KB109G asi nic nepřekoná. A tak to chodí - všechno dobré jde do prčic. AlvA, 20. listopadu 2007, 21:37, 193.165.105.29
Teslacky soucastky este prodava firma RaC ve stary Huti u Dobrise, ma tam zasilkovku. Telefon pokud je jeste aktualni by mel bejt: 318520624. ma tam samozrejme i varikapy. Honza, 26. listopadu 2007, 18:59 Nový limiter - Reagovat
Stereo verze je konečně k dispozici. Kdo to měl postavené už předtím, zkontrolujte orientaci tranzistoru Q1. Ve schématu to bylo dobře, ale v nákresu plošnáku to bylo opačně (záměna emitoru a kolektoru). Kupodivu to i tak fungovalo... Pokud se to někomu zdá málo citlivé (má třeba slabý výstup ze zvukovky), je možné zvýšit hodnotu R9 na 1M5 nebo podle potřeby i o něco více. awen, 26. listopadu 2007, 21:22, 147.175.182.48 limiter - Reagovat
Nebolo by lepsie pouzit operacny zosilnovac NE5532 ? Kvoli mensiemu sumu... Mimochodom nema niekto schemu na kvalitny mikrofonny predzosilnovac so symetrickym vstupom pre dynamicky mikrofon? Taky aby mal aj velky dynamicky rozsah, pretoze hostia v mojom radiu byvaju troska "dynamicky" a casto sa objavuju rozne vykriky, ktore sa uz v predzosilnovaci orezu a potom limiter nepomoze :( dakujem
<< < Starší příspěvky :: Novější příspěvky > >>
Upozornění: Tato diskuze byla uzavřena. Do diskuze již nelze vkládat nové příspěvky.
|
(C) 1999-2014 Pira.cz |
|